Hele, hele grote ZUCHT

Zo startte ik gisterochtend mijn dag na het lezen van mijn email.

Vanuit de GGD krijg ik een informatiebrief betreffende voorlichting over een baby van 8mnd; immers mijn zoon is ruim 7 mnd en staat uiteraard geregistreerd bij de jeugdgezondheidszorg (lees CB). Eerder hoorde je me alleen zuchtten zittend aan het bureau op het CB of eenmaal thuis, er was toen nog geen sprake van informatiebrieven via de email en andere vormen van media-voorlichting. Het voordeel van toen; je kon tenminste nog direct in discussie treden of verkeerde voorlichting ombuigen door de juiste terug te geven.

Zoals gezegd, kreeg ik gisteren via de email een informatiebrief over de ontwikkelingen en aandachtspunten van mijn bijna achtmaander.  De nieuwe manier van het volgen van de ontwikkelingen van je kindje en of hij voldoet aan de standaard. Want tussen 5 en 11 mnd hoef je niet meer bij het CB te komen. Al lezend schertste mijn verbazing dat er totaal verkeerde informatie en voorlichting gegeven werd over tandbederf en moedermelk. Hoe kan dit vanuit een organisatie die staat voor de jeugdgezondheidszorg en zich volledig richt op informatie en voorlichting rondom de baby’s van 0-12mnd en zelfs jeugd van 0-18jr! Een organisatie die door meerdere disciplines en ouders gezien wordt (of zou moeten worden) als de specialisten op het gebied van zuigelingen, dreumesen en peuters.

Hoe kan het dan toch dat ze zo weinig weten over borstvoeding, maar blijven voorlichten, begeleiden en informeren erover zonder specialist erin te zijn?!

Die wondere wereld komen we helaas nog wel vaker tegen. Denk aan een huisarts die iets diagnosticeert over het bewegingsapparaat, daar waar de fysiotherapeut specialist in is. De verloskundige, gespecialiseerd in zwangerschap & bevalling, beleid bepaalt over borstvoeding, die weer tegenstrijdig is met die van de kraamverzorgende, en waarvan die weer niet kloppend is met de info van het CB. Moet ik nog meer zeggen? Helaas hoor ik nog zo vaak rare voorlichting of tegenstrijdige informatie en fabels langskomen, ondanks dat google erg gewillig is in het juist leveren van informatie. Uiteraard met de aantekening; waar je naar op zoek bent en waar je het vandaan wilt en gaat halen. Zo zet ik toch mijn vraagtekens bij de informatie over borstvoeding die een kunstvoedingfabrikant levert. Of die van de huisarts die geen begeleiding meer van bevallingen doet en ook geen CB houdt. Met onze jongste hebben we dit heel vaak ook zelf moeten ondervinden. Onvoorstelbaar wat je aan adviezen kan krijgen die of volledig incorrect zijn, of enorm tegenstrijdig. De één geeft je op de kop, de ander bevestigt je keus. Hoe zeker blijf je je dan voelen?

Terug naar de GGD. Want hier ging het om:

 Tandjes
Zodra je baby tandjes heeft, is het belangrijk om gaatjes te voorkomen. Alle dranken behalve water en thee zonder suiker zorgen voor een zuuraanval waardoor gaatjes kunnen ontstaan. Geef je kind dus geen zuigflesje mee naar bed, ook niet met moedermelk.

 En dan uiteraard die laatste zin. En mijn reactie dus; hele, hele grote ZUCHT. Want, dit is de werkelijke kloppende informatie over tandbederf en moedermelk:

Niet logisch dat borstvoeding tanden zou aantasten

 Brain Palmer, tandarts en onderzoeker zegt er het volgende over: ‘In mijn gesprekken met andere onderzoekers komt steeds naar voren dat ze niet begrijpen waarom iemand borstvoeding aanwijst als oorzaak van tandbederf. Het is wetenschappelijk gezien volkomen onlogisch dat een natuurlijk proces zoals borstvoeding de tanden van de zuigeling zou aantasten. Als kinderen in prehistorische tijden hun tandjes zouden verliezen, zouden ze van honger omkomen, omdat ze niet meer konden kauwen. Van prehistorische kinderschedeltjes is echter bekend dat de tandjes geen tekenen van tandbederf vertonen.

’Onderzoek bevestigt dat moedermelk tanden niet aantast

 De redenering van Palmer wordt bevestigd door wetenschappelijk onderzoek. In het onderzoek werden tandjes van jonge kinderen een tijd lang in moedermelk bewaard. Zelfs na een periode van twaalf weken waren de tandjes niet aangetast. Wanneer aan de moedermelk sucrose (tafelsuiker) werd toegevoegd, was na drie weken al tandbederf zichtbaar. De conclusie van het onderzoek was helder: moedermelk alleen veroorzaakt geen tandbederf.

Natuurlijk kan ik mijn ZUCHT niet weg laten glippen en schrijven mijn jeukende handjes een reactie terug aan de GGD, onder de noemer ‘collegiale kennisverhoging’! (of te wel, een tik op de vingers)

Wil je er meer over lezen;

https://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/179-tandjes-poetsen#sthash.tVS3fG9h.dpuf

https://www.borstvoeding.com/aanverwant/tandbederf/tb1.htmlhttps://www.lalecheleague.nl/borstvoeding-abc/artikel/179-tandjes-poetsen

 

Plaats een reactie