Haantje de voorste…

Ik heb het zo vaak gelezen, middels andere blogs of interviews en artikelen; als het gaat om onze uks zijn we er best trots op als jouw uk net even een stapje harder gaat. Blijkbaar doen we er allemaal ongewild en waarschijnlijk onbewust aan mee. We laten immers onze uks testen en checken bij het consultatiebureau, en zijn pas gerust als zij zeggen dat het goed is. Als je uk voorloopt zijn we helemaal blij, al tonen we dat niet en/of benoemen we het alleen zo ‘luchtig en achteloos’ mogelijk, ermee pronken doen we niet zodat we anderen niet voor het hoofd stoten. Het is blijkbaar nodig om te vergelijken, en daar een waarde aan te hangen.

Vandaag werd ik voor de 3e keer door dezelfde discipline, geconfronteerd met de waarde van onze uk. Eentje die al veel eerder ons duidelijk was geworden gezien de problematiek van de eerste 6 maanden, maar die ook nu nog zege viert. Een waarde die ik helemaal geen waarde wil noemen, van dale zegt immers:

waar·de (de; v; meervoud: waardes, waarden)

1. betekenis in het economisch verkeer, als ruilmiddel: in waarde verminderen; aanschaffingswaarde, aanschafwaarde, marktwaarde, nieuwwaarde, verkoopwaarde, winkelwaarde

2. betekenis in morele, geestelijke, sociale enz. zin: iem. in zijn (eigen) waarde laten hem nemen en waarderen zoals hij is

Het geeft dus aan hoe mijn uk in morele, geestelijke en sociale zin een betekenis heeft? hmm, laten we eens kijken;

  • geestelijk; telt het mee dat moeders een burn-out gekregen had?! Maar uiteraard, geestelijk heeft hij wel wat te verduren, hij is prikkelbaar.
  • sociaal; tja, hij heeft ons wel langere tijd gedwongen geen sociale omgevingen meer op te zoeken of te veel sociale invloeden op hem los te laten. Wel hebben we veel instanties en specialisten mogen bezoeken (is toch ook een vorm van sociale contact?!)
  • moreel; Hoe kan je niet onvoorwaardelijk van je ukje houden… ouder worden is zo onvoorstelbaar krachtig en bijzonder…Je gaat ervoor door het vuur! Letterlijk…we zijn regelmatig opgebrand..

Zoals je kan lezen, ik wil die waarde helemaal niet! Ik kies heel bewust om niet mee te willen doen aan het pronkgedrag en het is geheel ongewild maar we kunnen er niet onderuit; onze uk loopt voor…Een echt ‘haantje de voorste’.

Zoals eerder benoemd werd het ons al duidelijk in de eerste maanden. Door  stress en veel en vaak pijn ontstond er veel kracht bij het mannetje. Hij overstrekte zich bijna de gehele dag en kon niet ontspannen of liggen. Toen waren de kreten “oh wat een sterke nek, hij houdt zijn hoofd al recht (2wk)”, “oh hij wilt al zitten (2mnd)” en “goh, hij probeert al te staan (4mnd)” al niet ongewoon. Men zag het als bijzonder, wij als problematisch. De grondslag van deze kracht was immers pijn… Na 7 maanden chiropractie voor de KISS zijn we verder gegaan met kinderfysio. In eerste instantie was ze zeer verbaasd te komen. Het ventje loopt voor in zijn ontwikkeling, waarom dan fysio? Ze zien normaal alleen kinderen die achter lopen. Ze vond die snelle ontwikkelingen en voortvarendheid in dat kleine mannetje erg bijzonder en leuk om te zien. Gaandeweg snapt ze steeds beter welke problemen aan een te snelle ontwikkeling zijn verbonden. Jef wilt zo akelig snel, dat hij teveel spanning gebruikt en deze daarom constant heeft in zijn lijf, wat resulteert in een vaste nek (kiss-syndroom) en de daarbij horende pijnklachten, maar ook klachten als reflux en overmatige krampen. En pijn veroorzaakt uitingen middels spierspanningen (overstrekken), en zo is onze vicieuze cirkel rond. Vandaag benoemde ze voor de 3e keer hoe enorm vóór hij loopt, minstens wel 3-4 maanden. En hoe graag ze er beeldmateriaal van wilt maken tbv scholing. Want ook zij ziet in hoeveel problemen dit kan leveren. Jef ontwikkelt harder dan zijn hoofd aan kan, wat zich uit in verstoring van de sensorische integratie. Deze waarde is vandaag aan hem gehangen. We kunnen weer aan de bak…

Dus nee dank je, ik hoef geen haantje de voorste.

WP_20160405_18_43_58_Pro

Begrenzing van de zintuigen helpt bij verstoring van de sensorische integratie, dus hoppa de doek om en Jef op de rug; veilig & begrenst!

http://www.sensomotorische-integratie.nl/Sensomotorische-integratie.htm

http://instituutvoorhechting.nl/de-drang-om-babys-te-dragen/

 

Een gedachte over “Haantje de voorste…

Plaats een reactie